van Vimexx op 20-07-2017
Iedere website moet regelmatig getest worden. Door je website regelmatig te testen, weet je zeker dat je site goed werkt en precies doet wat jij wil dat je website doet. Veel mensen weten wel dat ze hun website goed moeten testen, maar weten niet precies hoe ze dit moeten doen. Daarom geven we in dit artikel drie handige tips voor het testen van een website, zodat je jouw website op de juiste manier onderzoekt en dus op de juiste manier kunt verbeteren.
Tip 1: test je website op diverse apparaten
Steeds meer mensen gebruiken hun tablet of smartphone om een website te bezoeken. Werkt jouw website goed op de computer? Dan is dit een goed begin, maar je moet je website ook testen op een tablet of smartphone. Alleen door jouw site ook op deze apparaten te testen, weet je namelijk zeker dat jouw website ook goed werkt op deze devices. Test je site ook het liefst op meerdere soorten apparaten, zoals een tablet van Apple en een smartphone van Samsung. Op deze manier kun je namelijk controleren hoe jouw website reageert op de verschillende besturingssystemen en de verschillende schermgroottes.
Tip 2: test je website in meerdere browsers
Daarnaast test je jouw website niet alleen op meerdere apparaten, maar ook in meerdere browsers. Hoe jouw website ingeladen wordt, verschil namelijk per browser. Zo kan jouw website perfect werken in Safari, maar het ineens minder goed doen in Internet Explorer. Door je website in meerdere browsers te testen, kun je ervoor zorgen dat je site altijd goed werkt. Test je website in ieder geval in de populairste browsers, namelijk Safari, FireFox, Google Chrome en Internet Explorer. De minder populaire browsers mag je meenemen in je test, maar deze browsers worden niet zo veel gebruikt en zijn dus minder relevant.
Tip 3: test niet oppervlakkig, maar uitvoerig
De meeste mensen testen hun website door enkele pagina’s te openen en een beetje heen en weer te surfen. Dit is een goed begin, maar je moet je site eigenlijk wat uitvoeriger testen. Heb je een webwinkel? Dan bekijk je niet alleen meerdere (product)pagina’s, maar start je ook een bestelproces om te zien hoe dit gaat. Heb je een website met belangrijk contactformulier, dan check je dit contactformulier op meerdere apparaten. Zeker als een bepaald onderdeel van jouw website erg belangrijk is voor je conversiepercentage, controleer je dit onderdeel goed. Het testen van een website is dus meer dan het openen van een paar pagina’s, maar moet echt even duren om goed te gebeuren.
Extra tip: laat je website testen door een leek
Zelf weet je precies hoe jouw website in elkaar zit. Dit betekent dat je er gemakkelijker en sneller doorheen kunt komen dan de gemiddelde bezoeker. Om jouw website nog uitvoeriger te testen, kun je de site eens voorleggen aan een leek. Kan hij of zij ook goed overweg met de website? Dan weet je zeker dat je website goed is. Komt hij of zij in de problemen, dan is het belangrijk om jouw website op dit vlak te verbeteren. De gemiddelde bezoeker van jouw website is namelijk geen ICT specialist, maar een l