van Vimexx op 18-09-2018
Niet alleen is het strafbaar om plagiaat te plegen, ook kan het de kwaliteit van je eigen website schaden. Wist je bijvoorbeeld dat Google websites afstraft op het gebruik van andermans content? Content wordt hierbij in de breedste zin van het woord gezien. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan teksten, maar ook aan afbeeldingen. Het komt regelmatig voor dat je afbeeldingen, vaak zogenaamde stockfoto’s, op verschillende websites tegenkomt. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van een plagiaatchecker, waarmee plagiaat eenvoudig voorkomen kan worden.
Waarom moet ik plagiaat voorkomen?
Onder plagiaat verstaan we het onrechtmatige gebruik van andermans materiaal. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een concurrent een fraaie productomschrijving heeft geschreven van een product, die je zelf ook verkoopt. Gebruik in zo’n geval niet de omschrijving van je concurrent, maar schrijf zelf een betere productomschrijving. Hierbij is het logischerwijs toegestaan om je te laten inspireren door andermans content. Vaak zal er daarbij sprake van overlap zijn, doordat definities van termen hetzelfde zijn, doordat producteigenschappen overeenkomen, enzovoorts.
Wanneer je wel voor het kopiëren van andermans content zou kiezen, zou de rechtmatige eigenaar van de content je kunnen aanklagen. Je zal in zo’n geval een boete opgelegd krijgen, als de eigenaar van de content aan kan tonen dat dit gestolen is. Daarbij zal Google je website op een lagere plek in de zoekresultaten plaatsen.
Direct een plagiaatchecker gebruiken voor je content
Er zijn op internet verschillende tools te vinden, waarmee je kunt controleren of je content (gedeeltelijk) gekopieerd is. Het meest bekende voorbeeld van zo’n tool is Copyscape. Deze tool is niet gratis, maar wel de meest nauwkeurige. Voor een paar dollarcent per tekst, kun je controleren of content gekopieerd is. Let wel, het gaat hierbij enkel om de geschreven content op een website.
Tip: voor het publiceren van een nieuwe tekst is het raadzaam om deze altijd op plagiaat te controleren via een service als Copyscape. Zelfs als je hier geen externe bronnen voor gebruikt hebt!
Controleer plagiaat bij afbeeldingen
Je mag afbeeldingen enkel gebruiken als je hier toestemming voor hebt. Er zijn verschillende websites met stockfoto’s, die je gratis kunt gebruiken op een niet-commerciële website. Lees de voorwaarden van deze websites goed door, om te zien of je de maker van een foto bijvoorbeeld moet vermelden. Ook kan het voorkomen dat je een link naar de oorspronkelijke bron van een foto op je website moet plaatsen.
Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!