van Vimexx op 13-09-2017
Steeds meer ondernemers kiezen ervoor de betalingsmogelijkheden van hun webshop uit te breiden met Afterpay, Klarna of een andere aanbieder van achteraf betalen. Niet alleen omdat steeds meer consumenten achteraf willen betalen, maar ook omdat ze dit simpelweg verplicht zijn in Nederland. Hoe dit precies zit, lees je op deze pagina.
Achteraf betalen volgens de Nederlandse wet
Wat veel ondernemers niet weten, is dat je volgens de Nederlandse wet slechts 50 procent aanbetaling mag eisen bij het verkopen van een product of dienst. Je mag consumenten de mogelijkheid geven hun aankoop direct te betalen, maar je moet als ondernemer ook minimaal één achteraf-betaalmogelijkheid aanbieden. Denk hierbij aan Klarna of Afterpay.
Deze regel geldt overigens alleen als de klant een consument is. Run je een B2B-webwinkel, dan is de regel niet van toepassing. In dit geval mag je zelf bepalen hoe en wanneer jouw klanten moeten betalen. Heb je een B2C-webwinkel, ofwel een webwinkel die zich op de gewone consument richt, dan ben je verplicht minimaal één betaalmethode voor achteraf betalen aan te bieden. Doe je dit niet, dan overtreed je de wet en dit betekent dat je in de problemen kunt komen met jouw webwinkel.
De mogelijkheden van achteraf betalen
Raak niet meteen in paniek als je op dit moment geen Klarna of Afterpay aanbiedt. Je kunt de verplichte achteraf-betaalmethode namelijk ook op een andere manier in jouw online shop verwerken. Zo kun je klanten bijvoorbeeld ook een factuur sturen, die ze na het doen van een aankoop binnen 14 of 30 dagen moeten betalen. Ook een overschrijving zonder factuur is mogelijk. Veel kleinere webwinkels hanteren deze betaalmogelijkheid, simpelweg omdat ze zich op deze manier gemakkelijk aan de wet kunnen houden.
Heb je liever dat een andere partij jouw betalingen regelt, dan kun je wel gebruik maken van betaalmethoden als Klarna of Afterpay. Met de hulp van deze bedrijven hoef je zelf niets te doen en loop je niet eens risico dat er niet betaald wordt. Zij regelen alles voor jou en nemen het risico van wanbetaling volledig op zich.
Tip: bied meerdere betaalmethoden aan
Wij raden je aan om meerdere betaalmogelijkheden aan te bieden in jouw online shop. Denk hierbij aan iDeal, een creditcard, een cadeaukaart, PayPal en een achteraf-betaalmethode. Door meerdere betaalmogelijkheden aan te bieden, weet je zeker dat zo veel mogelijk klanten met hun favoriete betaalmethode kunnen afrekenen. Heb je slechts twee betaalmethoden, dan loop je omzet mis. Bovendien overtreed je de wet als je geen achteraf-betaalmethode aanbiedt.
Welke achteraf-betaalmethode je aan wil bieden, kies je helemaal zelf. Je kunt klanten een factuur sturen, maar je kunt het jezelf ook gemakkelijk maken en met Klarna of Afterpay in zee gaan. Dit kost je wat meer geld, maar het bespaart je wel tijd. En dat deze partijen het risico op wanbetaling voor jou overnemen, is ook zeker een voordeel te noemen.